Proiectul ambițios al Samsung: vrea să dea copy-paste creierului în rețele cu cipuri 3D

de: Ozana Mazilu
28 09. 2021

Samsung crede că are o modalitate mai bună de a dezvolta cipuri asemănătoare creierului: împrumuta structuri cerebrale existente.

Firma tehnologică a propus o metodă care ar „copia și lipi” harta de “cablare” a neuronului creierului pe cipurile neuromorfe 3D. Abordarea s-ar baza pe o matrice de nanoelectrozi care intră într-un volum mare de neuroni, pentru a înregistra atât unde se conectează neuronii, cât și puterea acestor conexiuni.

Samsung duce inteligența artificială la un alt nivel

Astfel, conform acestei metode, poți copia aceste date și le poți „lipi” într-o rețea 3D de memorie în stare solidă, indiferent dacă este vorba de stocare flash disponibilă sau de memorie de ultimă generație, cum ar fi RAM rezistivă.

Fiecare unitate de memorie ar avea o conductanță care reflectă puterea fiecărei conexiuni de neuroni de pe hartă. Rezultatul ar fi o revenire eficientă la „ingineria inversă a creierului”, așa cum doreau inițial oamenii de știință, a spus Samsung.

Proiectul Samsung ar putea servi ca o „scurtătură” la sistemele de inteligență artificială care se comportă ca niște creiere reale, inclusiv flexibilitatea de a învăța concepte noi și de a se adapta condițiilor în schimbare. S-ar putea chiar să vezi mașini complet autonome, cu o adevărată cunoaștere, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, există o problemă importantă cu complexitatea acestui proiect ambițios și inedit. Deoarece creierul uman are aproximativ o sută de miliarde de neuroni și cu o mie de ori mai multe legături sinaptice, un cip neuromorf ideal ar avea nevoie de aproximativ o sută de miliarde de unități de memorie.

Aceasta este în mod clar o provocare dificilă pentru orice companie și asta nu include codul necesar pentru ca acest creier virtual să funcționeze. Este posibil ca Samsung să fi deschis o ușă către inteligența artificială umană, dar ar putea dura mult până când cineva va atinge, de fapt, acest obiectiv.